Witamina D3 bierze udział w licznych procesach w naszym organizmie. Między innymi reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz pozwala na wchłanianie wapnia w jelitach dzięki czemu pełni istotną rolę w utrzymywaniu zdrowych kości i zębów. Ponadto jej niedobór wiąże się z obniżoną odpornością, ponieważ bierze udział w regulacji odpowiedzi immunologicznej. Osoby z jej zbyt niskim poziomem są bardziej narażone na infekcje w okresie jesienno-zimowym.
Witamina D3 syntetyzowana jest przez skórę. Jej prekursorem jest znajdujący się w błonie plazmatycznej keranocytów oraz fibroblastów skóry, 7-dehydrocholesterol. Pod wpływem promieniowania UV o długości fali 290-320nm przekształcany jest prowitaminę D3, a następnie witaminę D3. Aby zsyntetyzować jej wystarczającą ilość potrzebne jest 15 minut na pełnym słońcu, bez zachmurzenia, między godziną 10 a 15, z odsłoniętymi przedramionami, nogami oraz twarzą. Niestety, w Polsce, jest to możliwe właściwie tylko między kwietniem a wrześniem.
Witamina D3 ma niebagatelny wpływ na stan naszej skóry, ponieważ bierze udział w licznych reakcjach kluczowych dla utrzymania jej zdrowia. Prawidłowy poziom tej witaminy jest istotny dla odporności skóry, ponieważ indukuje receptory TLR2 i CD14, które są odpowiedzialne za wrodzoną odpowiedź immunologiczną.
Bariera hydrolipidowa (tutaj można wstawić hiperłącze do mojego artykułu o barierze hydrolipidowej) to naturalny, ochronny płaszcz skóry, który odpowiada za utrzymywanie optymalnego nawilżenia, zapobiega odwodnieniu, chroni skórę przez drobnoustrojami chorobotwórczymi i innymi, szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Witamina D3 reguluje przetwarzanie długołańcuchowych glikozyloceramidów, które są budulcem bariery ochronnej. Skóra osób cierpiących na niedobory witaminy D3 może być bardziej podatna na odwodnienia, łuszczenie się i suchość.
Jak się okazuje, wiele chorób zapalnych skóry, takich jak AZS, łuszczyca czy trądzik koreluje z niedoborem witaminy D3. Wykazuje ona między innymi działanie przeciwzapalne, co jest bardzo istotne w przypadku każdej z tych chorób.
Witamina D3 reguluje proliferację keranocytów, czyli rozmnażanie komórek skóry. Nadmierna proliferacja występuje u osób z łuszczycą. Jest to przewlekła choroba zapalna charakteryzującą się pojawianiem się zmian chorobowych na skórze. Obserwuje się ją u 2% ogółu populacji. Badania wykazują, że dobrana przez lekarza suplementacja witaminą D3, a nawet miejscowe kremy z jej zawartością potrafią zmniejszyć objawy łuszczycy.
AZS, czyli atopowe zapalenie skóry to przewlekła choroba zapalna charakteryzująca się uszkodzeniem bariery naskórkowej oraz zaburzeniami immunologicznymi skóry. W badaniach zauważono, że poziom witaminy D3 u osób z AZS jest niższy niż u zdrowych osób, a oprócz tego u osób z niedoborem tej witaminy prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby jest dużo wyższe. Zauważono, że suplementacja witaminą D3 i wyrównanie niedoboru może zauważalnie łagodzić przebieg choroby.
Witamina D3 hamuje różnicowanie komórek układu odpornościowego, limfocytów TH17, które indukowane są przez Propionibacterium acnes. Bakterie te przyczyniają się do powstawania trądziku, co oznacza, że prawidłowy poziom witaminy D3 może pomóc w ograniczaniu ich liczby i złagodzeniu trądziku. Oprócz bakterii, jedną z przyczyn trądziku jest stan zapalny, który utrudnia gojenie zmian. Wykazano, że witamina D3 ogranicza stan zapalny w komórkach łojowych, co w konsekwencji pozwala na zmniejszenie ilości powstających zmian.
Na rynku pojawia się mnóstwo suplementów z witaminą D3. Warto wybierać te o jak najwyższej jakości, najlepiej w postaci cholekalcyferolu. Związek ten należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego najlepiej zażywać ją do posiłku obfitującego w zdrowe tłuszcze. Pozwoli to na jej prawidłowe wchłanianie. Należy pamiętać również o tym, aby nie pić kawy ani herbaty przynajmniej 2h od zażycia suplementu. Napoje te mogą hamować jej wchłanianie. Witaminę D3 można dostarczyć również z pożywienia, jednak niełatwo jest w taki sposób zapewnić sobie jej wystarczającą ilość. Występuje ona w żółtkach jaj, makreli, łososiu, tuńczyku, oleju z wątroby dorsza oraz w wątróbce wołowej.