śniadanie

Opowiedz mi o swoim śniadaniu, a powiem Ci kim jesteś

Opublikowane w kategorii

„Śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak” – mówi słynne przysłowie. Mimo zabawnego wydźwięku, jest ono cenną wskazówką odnośnie tego, w jaki sposób powinniśmy się odżywiać. Śniadanie to niezwykle ważna część dnia. Po nocy, poziom cukru we krwi jest zazwyczaj bardzo niski i śniadanie pomaga go uzupełnić, zapewniając nam niezbędną energię na resztę dnia. Jednakże pierwszy posiłek to nie tylko sposób na utrzymanie naszego organizmu zdrowego i aktywnego. To także część naszej obyczajowości oraz kultury.

Co i jak jemy?

 

W Polsce aż 91% osób je śniadanie codziennie. Możemy być dumni z takiego wyniku, gdyż pierwszy posiłek powinien dostarczyć nam aż 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Wypadamy na tym tle o wiele lepiej niż na przykład Amerykanie – mniej niż połowa z nich jada śniadania regularnie. Obywatele z USA znacznie częściej stawiają na przekąski, niż tradycyjny poranny posiłek.

A co najczęściej gości na naszych rodzimych talerzach? Według wyników badania „Zwyczaje żywieniowe Polaków” niekwestionowanym królem śniadań jest kanapka, którą wybrało aż 75% respondentów. Na kanapkę polecamy szynki oraz wędliny z Zakładu Mięsnego Karol, które u boku pomidorów oraz sałaty w smaczny sposób rozpoczną nasz dzień. Na drugim miejscu wśród najchętniej wybieranych posiłków znajduje się jajecznica (53% respondentów), zaś na trzecim – parówki (około ⅓ ankietowanych). Parówki śniadaniowe to także jeden ze specjałów Karola i sposób na posiłek szybki oraz apetyczny.

Śniadania dookoła globu

 

Co ciekawe, śniadaniowi faworyci bardzo różnią się w zależności od kraju. Oczywiście, wszyscy utożsamiamy Francję z posiłkiem pod postacią mocnej, czarnej kawy oraz croissantów z dżemem, a Anglię z tradycyjnym english breakfast – jajkami, parówkami, bekonem oraz fasolką w sosie pomidorowym. Lecz co z innymi państwami?

W Brazylii zazwyczaj o poranku zjemy posiłek składający się z pieczywa, kawy, świeżego owocu takiego jak papaja, kawałka ciasta oraz cassavy – popularnego w tamtych rejonach warzywa, znanego także pod nazwą maniok jadalny. W Izraelu bardzo popularna jest szakszuka, która w ostatnich latach zyskuje na popularności również i w Polsce. To nic innego jak jajka w sosie pomidorowym z bazylią i przyprawami.

W Japonii skosztujemy śniadania opartego w dużej mierze na daniach z ryżu. Do tego zjemy zupę miso, która powstaje z bulionu dashi i sfermentowanej pasty sojowej. Na zupe stawiają i Kolumbijczycy – popularnym tam śniadaniem jest zupa Changua. To zupa z mleka, gotowanych jajek, cebuli i kolendry.

Co kraj, to zupełnie inne, wyjątkowe śniadania, które zachęcają do tego, aby zostać śniadaniowym turystą. W końcu co może być lepszego niż ciepły croissant nad Sekwaną lub zupa miso jedzona na Shibuyi?

Śniadanie u Tiffany’ego czy damn good cup of coffee?

 

Śniadania to nie tylko kultura danego kraju – to też część kultury filmowej. Pamiętacie scenę otwierającą Śniadanie u Tiffany’ego, gdzie główna bohaterka nad rankiem zjada rogalika z kawą, patrząc przez witrynę sklepu Tiffany & Co.? Lub scenę z Dnia Świstaka, gdzie główna postać po zorientowaniu się, że utknęła w pętli czasowej, zamawia w restauracji na śniadanie każdą pozycję z menu – bez wyrzutów sumienia?

O śniadaniach w kinematografii można by dyskutować długo – niektóre z nich stały się już scenami kultowymi. Inspirują nas także do przenoszenia ich z ekranu na powierzchnię prawdziwych talerzy. Kultowy placek wiśniowy z serialu Twin Peaks doczekał się setek przepisów i reedycji w wykonaniu fanów dzieł filmowych Davida Lyncha, nie wspominając o serialowej kawie. To fantastyczna inspiracja na śniadanie, kiedy chcemy się trochę rozpieścić słodkością.

Co jeszcze polecamy?

Inspiracje na śniadanie znajdziemy w podróżach, filmach czy książkach kulinarnych. Jeżeli jednak pragniemy czegoś tradycyjnego oraz szybkiego w przygotowaniu, wędliny to doskonała opcja. Nasze polskie kanapki oraz parówki to dobry wybór, kiedy rano pogania nas czas, a mamy ochotę na posiłek smaczny i dodający energii. Tutaj polecamy wyroby mięsne od polskiego producenta Karol-Mięso od mistrza, które posiadają najwyższą jakość. Jednakże na cokolwiek byście się nie zdecydowali – starajcie się o tym pierwszym, królewskim posiłku nigdy nie zapomnieć.

Polecane

Sexify Recenzja serialu

Sexify – recenzja serialu

Polski serial o seksualności kobiecej? Brzmi niczym wyciągnięty z kart…

Alicja Kryszka 1 czerwca, 2021
Zapach osobowości — perfumy stworzone na podstawie algorytmu

Zapach osobowości — perfumy stworzone na podstawie algorytmu

Perfumy w naszym życiu stanowią nie tylko istotny element higieny…

Zuzanna Kilcz 29 maja, 2021
Biznesplan Jak go napisać; biznesplan

Biznesplan? Jak go napisać?

Jeśli postanowiłaś otworzyć swój biznes, bo jest to spełnienie twoich…

Alicja Kryszka 26 maja, 2021
Urban Jungle — czyli doniczkowy zawrót głowy

Urban Jungle — czyli doniczkowy zawrót głowy

Urban Jungle, czyli miejska dżungla, to niezwykle modny w ostatnich…

Zuzanna Kilcz 25 maja, 2021
Rozwód — jak zmienia postrzeganie na inną osobę

Rozwód — jak zmienia postrzeganie na inną osobę?

Rozwód to niewątpliwie bardzo silne i negatywne przeżycie dla obu…

Julia Ignat 25 maja, 2021
9. Czy zdrada przez Internet to też zdrada

Czy zdrada przez Internet to też zdrada?

Żyjemy w czasach, gdy dostęp do portali społecznościowych i innych…

Sylwia Nadomska 24 maja, 2021
Różnice między pokoleniami X,Y,Z

Różnice między pokoleniami X,Y,Z

Coraz częściej słyszymy dyskusje na temat różnic pomiędzy poszczególnymi pokoleniami. Różnią…

Martyna Janusik 24 maja, 2021
Jak rozwinąć swoją firmę po lockdownie

Jak rozwinąć swoją firmę po lockdownie?

Pandemia Covid 19 wyrządziła liczne szkody w wielu sektorach gospodarki….

Sylwia Nadomska 24 maja, 2021
Sprawdź również
Sprawdź również